dierenartsen Den Ast - Oudenaarde

Hond jeuk anus en/of rijdt sleetje: oorzaak?

hond rijdt sleetje of heeft jeuk aan anus

Hond rijdt sleetje

Het kan voorkomen dat je hond met zijn achterwerk over de grond schuurt, het zogenaamde ‘sleetje rijden’. Meestal zie je dit dan na het maken van ontlasting, maar het kan ook zeker los daarvan voorkomen.

Mogelijke oorzaken

  • Overvulde of ontstoken anaalklieren : Normaal worden de anaalkleren, gelegen rond de anus, geledigd bij het ontlasten. Dit om zijn territorium af te bakenen. Soms verloopt de lediging van de anaalklieren niet goed en raken deze overvuld. Dit kan zorgen voor een jeukend gevoel aan de anus waardoor de hond over de grond gaat schuren. Soms kan de overvulling zo erg worden en ontsteken waardoor er een abces onstaat.
  • Wormen kunnen jeuk rond de anus geven waardoor de hond over de grond gaat schuren.
  • Allergie kan ervoor zorgen dat er een huidprobleem ontstaat ter hoogte van de staart. De hond gaat dan likken aan de anus of rijden op de poep.
  • Anale furunculose : ook wel bekend als perianale fistels. Het zijn diepe ontstekingen van de huid rondom de anus waarbij soms het slijmvlies van de anus en de endeldarm betrokken is. Het is een aandoening die hoofdzakelijk voorkomt bij Duitse herders. Maar ook andere rassen kunnen de aandoening krijgen. Bij anale furunculose ontstaan er gaten (fistels) in de huid naast de anus. Sommige honden hebben hier geen last van maar bij andere honden veroorzaakt deze aandoening irritatie en pijn. Deze honden likken en bijten vaak aan de anus. Of ze rijden op de poep.

De oplossing

De dierenarts zal de overvulde anaalklieren leeg duwen. Indien de overvulling lange tijd aanwezig is en dit voor ontstoken anaalklieren zorgt, kan er een abces ontstaan.
In dat geval is het uitermate belangrijk dat de anaalklieren goed gespoeld worden.

hond met jeuk anus bij de dierenarts

Bij perianale fistels zijn de meeste gebruikte behandelingen cyclosporine, tacrolimuscrème en antibiotica.

Maak een afspraak

Als het sleetje rijden vaak en frequent voorkomt is het dus verstandig om contact op te nemen met de dierenarts. Klik hiervoor op de knop hieronder en kies een moment dat voor jullie het best uitkomt.

maak afspraak

 

Scroll to Top