Video-otoscopie voor honden en katten
Als je huisdier oorproblemen heeft, biedt onze praktijk nauwkeurige diagnose en behandeling met video-otoscopie.
Zowel honden als katten kunnen last hebben van terugkerende of chronische oorproblemen, zonder dat je het beseft. Deze oorproblemen gaan vaak gepaard met ongemakkelijke symptomen zoals kop schudden, oren krabben, over de grond wrijven, en zelfs een onaangename geur.
Als deze problemen onbehandeld blijven, kunnen ze verslechteren, wat kan leiden tot ernstige complicaties zoals diepe oorinfecties en gehoorverlies. Het is cruciaal dat deze problemen vroegtijdig worden geïdentificeerd en adequaat behandeld.
Onze praktijk biedt een innovatieve oplossing om te zien of er iets aan de hand is in het oor: de video-otoscoop.
Wat is video-otoscopie?
Onze praktijk beschikt over video-otoscopie. Dit is een toestel waarmee we de gehele uitwendige gehoorgang en het trommelvlies heel gedetailleerd in beeld kunnen brengen. Dit gebeurt met behulp van een camera die verbonden is met een beeldverwerkende monitor.
Aangezien huidproblemen en oorproblemen vaak samen voorkomen, zien wij in onze praktijk heel vaak honden en katten met (chronische) oorproblemen.
Allergieën zoals atopie en voedselallergie (zie hierboven) gaan vaak gepaard met oorproblemen.
Deze dieren schudden met de kop, krabben aan de oren, schuren soms met hun oren over de grond of over tapijten en vaak verspreiden de oren ook een onaangename geur, die soms heel uitgesproken kan zijn.
Wanneer jouw dier deze symptomen vertoont, zullen wij eerst met een gewone otoscoop in het oor kijken en nemen we altijd een uitstrijkje voor microscopisch onderzoek. Zo kunnen we nagaan welke micro-organismen zich in het oor bevinden (bacteriën, gisten, mijten, …) en welke behandeling moet opgestart worden.
Oormijt onder de microscoop.
Zowel bij honden als bij katten kunnen oormijten de oorzaak van een oorontsteking zijn.
Deze mijten kunnen we aantonen door materiaal uit het oor te bekijken onder de microscoop.
Bij terugkerende oorontstekingen of chronische oorontstekingen kan het aangewezen zijn om een video-otoscopie uit te voeren, zo kunnen we de gehoorgang nog duidelijker in beeld brengen (het beeld wordt heel sterk vergroot) en afwijkingen beter opsporen.
Daarnaast kunnen er ook een aantal ingrepen uitgevoerd worden met behulp van de video-otoscoop:
- Uitgebreid spoelen van de volledige gehoorgang en weghalen van opgestapeld materiaal
- Verwijderen van vreemde voorwerpen zoals grasaren
- Nemen van biopten
- Evaluatie van het trommelvlies, doorprikken van het trommelvlies indien nodig
- Spoelen van het middenoor en behandelen van het middenoor (medicatie inbrengen)
Een groot voordeel van video-otoscopie is dat jij als eigenaar kan meekijken, waardoor je de afwijkingen ook zelf kan zien en dus beter zal begrijpen waarom een bepaalde behandeling noodzakelijk is. Na de behandeling kan je opnieuw meekijken en het effect van de behandeling zien.
Oorplug
Oor na reinigen
Wanneer we de video-otoscoop gebruiken om een diagnose te stellen is dit meestal een kortdurend onderzoek en kan dit gebeuren terwijl jouw dier wakker of licht gesedeerd (verdoofd) is.
Wanneer het oor moet gespoeld worden of er een vreemd voorwerp moet verwijderd worden gebeurt dit echter onder volledige verdoving. Hiervoor gebruiken wij gasanesthesie, waarmee jouw hond of kat op een zo veilig mogelijke manier in slaap wordt gebracht.
Maak een afspraak
Zie je symptomen van oorproblemen bij je huisdier? Of twijfel of het dat wel is? Neem geen risico en laat het vroegtijdig onderzoeken met onze video-otoscopie.
Neem vandaag nog contact met ons op om een afspraak te maken.
Nieuws over video-otoscopie bij huisdieren
Nieuwe naam: “Dierenartsen Den Ast”
Beste klant, Vanaf oktober 2023 zal je vertrouwde dierenartsenpraktijk een andere naam hebben: “Dierenartsen Den Ast”. Ik ben reeds 25 jaar actief als dierenarts en al van bij het prille
Hond schudt met kop en krabt aan oor: een oorontsteking?
Schudden met de kop – oorontsteking? Schudden met de kop en klapperen met de oren wordt vaak gezien bij honden met oorontsteking. We spreken van een oorontsteking of otitis externa