dierenartsen Den Ast - Oudenaarde

Chirurgie bij honden en katten

Bij ons kan je terecht voor de klassieke preventieve ingrepen, zoals sterilisaties en castraties, maar ook gespecialiseerde weke delen chirurgie.

Chirurgie bij huisdieren

Als liefhebbende huisdiereigenaar wil je het allerbeste voor je trouwe viervoeter. Maar soms kan je huisdier te maken krijgen met gezondheidsproblemen, die je niet alleen kunt oplossen.

Het kan gaan om eenvoudige kwesties, zoals de noodzaak tot preventieve ingrepen zoals sterilisatie en castratie, maar soms kunnen er complexere problemen optreden die professionele medische aandacht vereisen.

Denk aan het verwijderen van vreemde voorwerpen, het behandelen van botbreuken, of het beheer van onverwachte gezondheidsproblemen zoals tumoren. Deze problemen kunnen je geliefde huisdier ongemak, pijn en zelfs ernstige gezondheidscomplicaties bezorgen. Het is in deze situaties waar je je misschien machteloos voelt en op zoek bent naar professionele hulp en advies.

Het negeren of uitstellen van de behandeling van deze gezondheidsproblemen kan leiden tot een verslechtering van de conditie van je huisdier. Bovendien kan het uitblijven van een behandeling ernstige gevolgen hebben, zoals langdurige pijn, verslechtering van de gezondheid en in ernstige gevallen kan het zelfs levensbedreigend zijn.

In onze dierenartsenpraktijk kan je terecht voor de klassieke preventieve ingrepen zoals sterilisatie en castratie bij hond en kat, maar ook voor meer gespecialiseerde weke delen chirurgie. Voor orthopedische operaties (herstel van botbreuken, herstel van scheuren in de kruisbanden, artroscopie, …) werken wij samen met een gespecialiseerde dierenarts.

Welke operaties?

Hieronder een greep uit de operaties die wij aanbieden:

Maagdarm stelsel

Verwijderen vreemd voorwerp

Verwijderen van een vreemd voorwerp in de maag of in de darmen, waarbij er indien nodig ook een stukje darm kan weggenomen worden (gastrotomie, enterotomie, enterectomie)
Chirurgie: opereren hond verwijderen voorwerp

Operatie: vreemd voorwerp, ingegroeid in de tong, verwijderen

Chirurgisch verwijderen van vreemd voorwerp bij honden

De tong, na hechten

operatie verwijderen vreemd voorwerp bij hond

Het vreemde voorwerp: een touw dat ingegroeid was

Bij deze hond bevond het vreemd voorwerp zich niet in de maag of in de darmen, maar in de mond. De hond werd aangeboden met klachten van overmatig speekselen en niet meer willen eten.

Pas na grondig onderzoek (onder verdoving) werd het vreemd voorwerp gevonden, dat helemaal ingegroeid was in de tong. Het ging hier om een stuk touw. Het stuk touw werd verwijderd en de tong gehecht, waarna het hondje volledig herstelde.

Maagkanteling of maagtorsie

Een operatie waarbij de maag terug gedraaid wordt en vast gehecht wordt aan de buikwand (gastropexie), om te vermijden dat de maag opnieuw kan gaan kantelen in de toekomst.

Wegnemen van de milt (splenectomie)

Een tumor ter hoogte van de milt komt regelmatig voor bij honden. Een mogelijke behandelingsoptie is het verwijderen van de volledige milt, aangezien honden perfect kunnen leven zonder milt.

Op de foto zie je de volledige milt met een duidelijke tumor.

via chirurgie verwijderen van tumor milt van hond

Tumor milt na splenectomie

Urinair stelsel en voortplantingsstelsel

  • Verwijderen van blaasstenen of stenen in de lagere urinewegen (cystotomie, urethrotomie, urethrostomie)
  • Opsporen en verwijderen van een niet ingedaalde teelbal
  • Keizersnede
  • Baarmoederontsteking (pyometra): hierbij worden de baarmoeder en de eierstokken verwijderd (ovariohysterectomie)
  • Verwijderen van tumoren thv de melklijst (mammatumoren)

Oog en oor

  • Operaties aan het oor: verwijderen van hematomen, verwijderen van poliepen (kat)
  • Operaties aan het oog: corrigeren van entropion en ectropion (waarbij de ooglidrand respectievelijk naar binnen of naar buiten gedraaid is), derde ooglid chirurgie, verwijderen van de oogbol (enucleatie)

Huid

  • Verwijderen van allerlei tumoren thv van de huid
  • Uitgebreide wondverzorging
mastocytoom voor excisie

Mastocytoom voor excisie

mastocytoom na excisie : chirurgie dierenartsen Den Ast Oudenaarde

Mastocytoom na excisie

Bij deze hond werd een grote kwaadaardige tumor ter hoogte van de achterpoot verwijderd.

Hierbij is het belangrijk om voldoende marge te nemen, zodat er geen kwaadaardige cellen achterblijven.

Hoe gebeuren de operaties?

De meeste operaties gebeuren onder algemene verdoving (anesthesie).
Bij oudere honden en katten raden we steeds aan om een bloedonderzoek uit te voeren voor de operatie.

Zo kunnen we eventuele problemen tijdig opsporen en hiermee rekening houden tijdens de verdoving (aangepaste geneesmiddelen gebruiken, extra monitoring voorzien, …).

Aangezien wij over bloedanalyse toestellen beschikken, kan dit bloedonderzoek in de praktijk zelf uitgevoerd worden en heb je direct het resultaat.

anesthesie apparatuur voor honden en katten

Het toestel waarmee de dieren in slaap gehouden worden tijdens operaties.

Onze praktijk beschikt over gasanesthesie, waarbij jouw hond of kat op een zo veilig mogelijke manier in slaap gebracht wordt.

Wij plaatsen hiervoor een flexibel buisje (endotracheale tube) in de luchtpijp van jouw dier, waarlangs we zuurstof en verdovende gassen kunnen toedienen.

Deze gassen brengen jouw dier in slaap, maar werken niet of nauwelijks pijnstillend. Daarom zullen we ook altijd bijkomende medicatie toedienen om de pijn zoveel mogelijk te verminderen.

Om deze medicatie rechtstreeks in de bloedbaan toe te kunnen dienen, wordt er steeds een katheter geplaatst in een bloedvat (meestal in de voorpoot).

Langs deze katheter kunnen we ook infuus toedienen om de vochtbalans van jouw dier op pijl te houden. Om de katheter zo proper mogelijk te plaatsen en infecties te vermijden, zal er een klein stukje van de voorpoot van jouw dier geschoren worden.

Ook tijdens de operatie wordt jouw dier nauwgezet opgevolgd: de ademhaling, hartfrequentie, zuurstofsaturatie, en diepte van de anesthesie worden constant gemonitord.

Via het canopgram meten we ook continu het CO2-gehalte in de in- en uitgeademde lucht, wat ons vertelt of de uitwisseling van gassen in de longen efficiënt gebeurt.

chirurgische ingreep bij hond

Na de operatie kan jouw hond of kat rustig wakker worden in onze hospitalisatie. Wij beschikken over een aparte hospitalisatieruimte voor honden en katten, zodat beiden in alle rust wakker kunnen worden.

Onze ervaren assistente blijft hier in de buurt tot wanneer jouw dier goed wakker is en zorgt ervoor dat het hem of haar aan niets ontbreekt.
Omdat wij weten dat een operatie ook steeds spannend is voor jou als eigenaar, bellen wij jou zo snel mogelijk op na de operatie en lichten je in over het verloop van de operatie. Wanneer je je dier komt ophalen wordt ook de nabehandeling uitgebreid besproken

Maak een afspraak

Wij bieden een reeks diensten, waaronder operaties, algemene verdoving voor de veiligheid en het comfort van je huisdier tijdens de operatie, bloedonderzoek om eventuele problemen vooraf te identificeren, en postoperatieve zorg om het herstel van je huisdier te ondersteunen.

We hebben ook een aparte hospitalisatieruimte voor honden en katten, zodat ze in alle rust kunnen herstellen.

Wil je de gezondheid van je huisdier op de eerste plaats zetten? Neem vandaag nog contact met ons op om een afspraak te maken. Of het nu gaat om een preventieve procedure of een gespecialiseerde operatie, wij staan klaar om je huisdier de zorg te bieden die het nodig heeft. Neem contact met ons op om de gezondheid van je huisdier te bespreken of om meer te weten te komen over onze diensten.

Scroll to Top