dierenartsen Den Ast - Oudenaarde

Hond met diarree terug gezond: het verhaal van Kiki

hond met diarree terug gezond. Kiki

Kiki had chronische diarree

Kiki is een kruising Labrador teefje van 8 jaar die in onze praktijk werd aangeboden vanwege chronische diarree. Kiki had al meer dan een jaar last van diarree toen ze bij ons op consultatie kwam en was al verschillende jaren allergiepatiënt.
De allergie was onder controle op het moment dat Kiki bij ons terechtkwam. Wel was ze op het moment van aanbieden niet in optimale algemene conditie, zo was ze vrij mager, weinig gespierd en had ze weinig levenslust.

Als gevolg van chronische ziekteprocessen zoals diarree en allergie kunnen er tekorten ontstaan van bepaalde vitaminen, mineralen en eiwitten (als gevolg van een minder goede opname en als gevolg van een verhoogd verlies). Deze tekorten kunnen ervoor zorgen dat het dier gewicht verliest en minder levendig is dan normaal, wat dus bij Kiki duidelijk het geval was.

Kiki werd daarom aangeboden bij verschillende dierenartsen in de hoop een oplossing te vinden voor haar probleem.

Onderzoek van de stoelgang en verschillende bloedonderzoeken brachten niets op. Er werden verschillende types symptomatische behandelingen ingesteld, maar ook deze brachten geen verbetering wat betreft de diarree. De behandeling die werd ingesteld voor de allergie (een atopie of omgevingsallergie in dit geval) bracht wel soelaas wat betreft de jeuk en de huidproblemen.
In dit geval werd de allergie behandeld met Apoquel, een bepaald type medicatie die de jeuk onderdrukt maar daarnaast ook de immuniteit onderdrukt.

Deze behandeling was dan ook meteen de oorzaak van de chronische algemene immunosuppressie, waardoor Kiki vatbaarder was voor allerlei soorten ziektekiemen.

In een uitstrijkje van de stoelgang van Kiki werd namelijk een bepaalde parasiet in heel grote aantallen teruggevonden. Deze parasiet, Giardia, is vaak aanwezig in kleine aantallen in de stoelgang van gezonde honden en veroorzaakt dan geen problemen. Bij honden die minder goed in hun vel zitten om één of andere reden (bijvoorbeeld als gevolg van een andere chronische ziekte, als gevolg van tumoren, of als gevolg van bepaalde medicatie die de immuniteit onderdrukt), kan deze parasiet sterk gaan groeien en diarree veroorzaken, zoals bij Kiki het geval was.

Als behandeling werd de immunosuppressieve behandeling met Apoquel gestopt en vervangen door een ander type medicatie die veel minder negatieve effecten heeft op de immuniteit.
Daarnaast werd ook de Giardia infectie behandeld met specifieke medicatie en werd de voeding aangepast (omschakeling naar een andere eiwitbron onder de vorm van een rauwe voeding).

Ruim een maand na de start van de behandeling doet Kiki het nog steeds zeer goed, en dit zowel op het gebied van stoelgang (geen diarree meer), als op het gebied van huidproblemen en jeuk.

hond met chronische diarree terug gezond

Integratieve diergeneeskunde

Dit is een voorbeeld van integratieve diergeneeskunde en het gevaar van immunosuppressieve geneesmiddelen.

In de verdere opvolging is het zelfs de bedoeling om het probleem onder controle te houden met aangepaste voeding alleen en om de medicatie volledig weg te laten.
Hiervoor gaan we allergietesten doen om Kiki te desensibiliseren om zo gebruik te maken van de eigen immuniteit om haar allergie probleem onder controle te houden.

Bij desensibilisatie krijgt je hond injecties die de stof bevatten waaraan je hond allergisch is (in kleine hoeveelheden). Op deze manier kan het immuunsysteem als het ware wennen aan deze stof waardoor je hond steeds minder sterk zal gaan reageren op de stoffen die zijn allergie veroorzaken. Er wordt dus geen echte medicatie toegediend, maar er wordt ingewerkt op het eigen immuunsysteem met de bedoeling om dit immuunsysteem toleranter te maken voor de allergenen (de stoffen waaraan je hond allergisch is).

Dit is dus een voorbeeld van het oplossen van een probleem door medicatie te verbannen die immunosuppressief is (en dus veel nadelen heeft bij langdurig gebruik) en anderzijds het gebruikmaken van de eigen immuniteit om de aandoening onder controle te houden.

Consultatie

Aan de hand van dit voorbeeld zie je hoe belangrijk een eerste onderzoek is. Door een combinatie van vraagstelling en onderzoek, kunnen we actief op zoek gaan naar de effectieve oorzaak van het probleem en dit aanpakken.

Ben jij ook al bij verschillende dierenartsen geweest, zonder resultaat? Misschien moeten we het dan eens op een andere manier bekijken. Hiervoor dient onze eerste, grondige consultatie.

Maak hiervoor een afspraak in ons online boekingssysteem.

maak afspraak

Scroll to Top