dierenartsen Den Ast - Oudenaarde

Tandheelkunde voor honden en katten

Meer dan 3/4 van de volwassen honden en katten heeft een gebitsprobleem. Dit leidt tot chronische pijnen.

Onze expertise in tandheelkunde stelt ons in staat om je huisdier de juiste zorg te bieden.

Tandheelkunde bij huisdieren

In de tandheelkunde voor huisdieren wordt erkend dat tandproblemen een veelvoorkomend fenomeen zijn bij honden en katten. Meer dan driekwart van de volwassen dieren kampt met enige vorm van gebitsaandoening. Helaas worden deze aandoeningen, die chronische pijn kunnen veroorzaken, vaak in een laat stadium opgemerkt.

Als deze problemen niet worden aangepakt, kunnen ze evolueren tot ernstige aandoeningen zoals parodontitis, vergevorderde tandvleesontsteking, osteomyelitis, abcessen en ontsteking van de hartkleppen. Tanden kunnen los komen te zitten en uitvallen en er kunnen bacteriën in het bloed terechtkomen die elders in het lichaam ontsteking kunnen veroorzaken.

Deze aandoeningen zijn dan ook één van de belangrijkste oorzaken van chronische pijn bij huisdieren.

Je huisdier kan niet vertellen dat het tandpijn heeft

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, wordt tandpijn vaak pas laat opgemerkt, omdat honden en katten niet snel laten merken dat ze pijn hebben. Zo zal hun eetlust niet snel verminderen, omdat ze de aangetaste tanden gewoon niet meer gebruiken of hun brokken doorslikken zonder te kauwen.

Daarom is het heel belangrijk om het gebit van jouw huisdier regelmatig te laten nakijken door ons. Zo kunnen we problemen tijdig opsporen en behandelen vooraleer ze evolueren tot ernstige problemen zoals parodontitis of vergevorderde tandvleesontsteking, ontsteking van het bot waarin de tanden zitten (osteomyelitis), abcessen, ontsteking van de hartkleppen, …

Vandaar dat we tijdens de jaarlijkse gezondheidscontrole en vaccinatie van jouw huisdier, ook steeds de tanden nakijken.

Ook dagelijks poetsen kan tandproblemen voorkomen en is zeker aan te raden bij kleine hondenrassen. Tanden poetsen kan bovendien gemakkelijk aangeleerd worden aan jonge honden, vraag ons gerust om meer advies hierover wanneer je langskomt met je pup. Door dagelijks te poetsen zullen baasjes ook veel sneller opmerken wanneer hun dier pijn heeft aan de tanden, en kan er sneller ingegrepen worden.

Ook bij katten is tanden poetsen zeker aan te raden, maar soms iets moeilijker aan te leren…

Tandproblemen kunnen daarnaast ook voorkomen worden door aangepaste voeding te geven (brokken in plaats van natte voeding, liefst grote brokken) en door het geven van bepaalde gebitsverzorgende kauwproducten.

tandheelkunde tip van de dierenarts: hoe tanden poetsen bij honden

Het is belangrijk om al op jonge leeftijd te starten met het aanleren van tanden poetsen, om tandproblemen later te voorkomen. 

Het begint met tandplak

Wanneer het gebit niet regelmatig gereinigd wordt, blijven er voedselresten achter op de tanden waarin bacteriën kunnen gaan groeien. Dit laagje van voedselresten, speeksel en bacteriën noemen we tandplak. Indien tandplak niet verwijderd wordt, kan het onder invloed van speeksel gaan mineraliseren en ontstaat er tandsteen.

Tandsteen kan op zijn beurt aanleiding geven tot ontsteking van het tandvlees (gingivitis) en de gebitsondersteunende weefsels (parodontitis).

Uiteindelijk kunnen hierdoor de tanden los komen te zitten en uitvallen, en wat nog belangrijker is, kunnen er bacteriën in het bloed terechtkomen en ontsteking veroorzaken elders in het lichaam (bijvoorbeeld op de hartkleppen).

Tandheelkunde bij honden: deze hond heeft een uitgesproken tandvleesontsteking (rood en gezwollen tandvlees) en tandsteen (bruine aanslag op de tanden).

Hond met een uitgesproken tandvleesontsteking (rood en gezwollen tandvlees) en tandsteen (bruine aanslag op de tanden).

kat met gingivitis: tandvleesontsteking en tandsteen

Kat met uitgesproken tandvleesontsteking en tandsteen.

Tandsteen verwijderen

Daar waar tandplak nog kan verwijderd worden door goed te poetsen, kan tandsteen niet zo gemakkelijk verwijderd worden. Hiervoor is een gebitsbehandeling bij de dierenarts nodig.

Deze behandeling gebeurt onder volledige verdoving, waarvoor wij gebruik maken van gas anesthesie.

Bij een detartratie of tandreiniging verwijderen we met behulp van ultrasone golven het tandsteen en tandplak onder de tandvleesrand.

Wanneer er ontstekingen van de tandwortels aanwezig zijn, kan het ook noodzakelijk zijn om één of meerdere tanden te trekken.

Tenslotte worden na het reinigen alle tanden glad gemaakt (polijsten) om nieuwe vorming van tandplak en tandsteen af te remmen of te voorkomen.

detartratie of gebitsbehandeling: set-up

Voorbeeld van een gebitsbehandeling bij een hond in de praktijk.

detartratie: close-up

Close-up van de gebitsbehandeling bij dezelfde hond.

Als gespecialiseerde dierenarts in tandheelkunde bieden we een uitgebreid scala aan tandheelkundige diensten voor uw huisdier.

Dit omvat regelmatige gebitscontroles om eventuele problemen in een vroeg stadium te identificeren, evenals geavanceerde behandelingen zoals detartratie of tandreiniging onder volledige verdoving.

We bieden ook begeleiding bij dagelijkse gebitsverzorging, waaronder het aanleren van tanden poetsen bij jonge honden en advies over geschikte gebitsverzorgende kauwproducten en voeding. Ons doel is om ervoor te zorgen dat je huisdier een gezond gebit behoudt om zowel korte- als lange termijn tandproblemen te voorkomen.

Maak een afspraak

Plan vandaag nog een afspraak in voor de tandheelkunde van je huisdier, zodat we eventuele gebitsproblemen tijdig kunnen herkennen en behandelen. Op deze manier waarborgen we de gezondheid en het welzijn van je geliefde huisdier.

Scroll to Top