dierenartsen Den Ast - Oudenaarde

Dermatologie voor honden en katten

Intensieve jeuk en voortdurend krabben? Dit kan wijzen op een probleem binnen de dermatologie.

Huidaandoeningen bij honden en katten

Dermatologie voor honden en katten gaat over huidaandoeningen. Honden en katten lijden namelijk vaak aan diverse huidproblemen, waaronder verschillende soorten allergieën, die intense jeuk en ongemak veroorzaken.

 Deze problemen kunnen moeilijk te diagnosticeren en te behandelen zijn, vooral als ze niet goed worden begrepen door de eigenaars van de huisdieren.

We bekijken op deze pagina hoe je het kan herkennen en wat je er kan aan doen.

Inhoudstabel

De oorsprong van huidaandoeningen

allergische huidaandoeningen bij honden

Er zijn heel veel verschillende huidaandoeningen en ziekten die letsels ter hoogte van de huid kunnen veroorzaken:

  • Schimmelinfecties
  • Bacteriële huidaandoeningen
  • Parasitaire huidaandoeningen
  • Auto-immune huidaandoeningen
  • Metabole huidaandoeningen
  • Nutritionele huidaandoeningen
  • en andere…

Binnen de dermatologie merken we dat een groot aantal patiënten die bij ons komen vanwege huidaandoeningen, lijden aan een vorm van allergie. Dermatologische allergieën zijn inderdaad de hoofdoorzaak van huidproblemen en jeuk bij honden en katten.

Een allergie is een abnormale of overdreven reactie van het afweersysteem op stoffen van buiten het lichaam die op zich niet schadelijk zijn. De stoffen die deze reactie veroorzaken noemen we allergenen.

Welke allergieën zijn er bij honden en katten?

De meeste allergieën die we tegenkomen in de afdeling dermatologie van onze praktijk zijn:

Atopie of atopische dermatitis

Atopie of atopische dermatitis is een overdreven reactie van het afweersysteem (ook wel overgevoeligheidsreactie genoemd) op allergenen uit de omgeving zoals pollen, grassen, mijten, … Het is de meest voorkomende vorm van allergie.

Afhankelijk van de allergenen die de atopie veroorzaken, kunnen de klachten enkel aanwezig zijn in bepaalde periodes van het jaar (seizoensgebonden jeuk).

atopie: allergische reactie bij Akita Inu - dermatologie bij dierenartsen Den Ast in Oudenaarde

Deze hond werd aangeboden met klachten van jeuk en schilfering en bleek een atopie patiënt te zijn.

schilfers bij hondenras Akita: huidaandoening door allergie

Vlooienallergie

Bij vlooienallergie is er een overgevoeligheidsreactie op bepaalde allergenen in het speeksel van de vlo. Bij honden zonder een vlooienallergie veroorzaken vlooien op zich ook al jeuk, maar bij honden met een allergie is deze jeuk veel heviger.

In tegenstelling tot wat je zou verwachten is de diagnose van deze aandoening niet steeds gemakkelijk, aangezien enkele vlooien al voldoende kunnen zijn om heel erge jeuk te veroorzaken.

We kunnen de vlooien dus niet altijd terugvinden bij deze dieren, maar op basis van de klachten en de lokalisatie van de jeuk en de letsels kunnen we wel een sterk vermoeden hebben van de aandoening.

Dermatologie: - de oorzaak van de huidaandoening: vlo onder de miscroscoop: aanleiding tot vlooienallergie

Voedselallergie

Voedselallergie is een overgevoeligheidsreactie op bepaalde eiwitten in de voeding, zoals bijvoorbeeld, rund, zuivelproducten, kip, ei, vis, tarwe, soja, …

Een primaire voedselallergie, waarbij de overgevoeligheidsreactie enkel te wijten is aan allergenen uit de voeding, is zeldzaam.

Vaak komt voedselallergie voor in combinatie met een atopie, waarbij de dieren dus een overgevoeligheidsreactie vertonen op allergenen uit de omgeving EN uit de voeding.

Dermatologie: Cocker met voedselallergie
oorontsteking bij Cocker
huidaandoening bij een Cocker: pootontsteking
Deze hond werd aangeboden met poot- (ontsteking van de huid tussen de tenen) en oorproblemen (beiderzijdse uitgesproken oorontsteking)
en wordt sterk verdacht van een voedselallergie.

Contactdermatitis

Contactdermatitits bij honden: een huidprobleem dat veel voorkomt

Binnen de dermatologie wordt contactdermatitis gedefinieerd als een lokale overgevoeligheidsreactie op de huid, veroorzaakt door direct contact met een specifiek allergeen.

Als een hond bijvoorbeeld allergisch is voor een bepaalde shampoo, kan jeuk en huidbeschadiging zich verspreiden over het hele lichaam.

Contact dermatitis komt vaak voor aan de voeten, waar de hond in contact komt met het allergeen. Dit is ook het geval bij de hond op de foto bijvoobeeld, wanneer die overgevoelig reageert op bepaalde grassoorten.

Het gevolg: jeuk en krabben

Al deze vormen van allergie veroorzaken jeuk en krabben bij het dier, maar de lokalisatie van de jeuk is meestal verschillend bij de verschillende vormen van allergie:

  • Vlooienallergie: jeuk ter hoogte van de onderrug en in de liezen, in erge gevallen kan de jeuk zich ook verspreiden over het hele lichaam
  • Atopie: jeuk ter hoogte van de poten, tussen de tenen, in de oksels, in de liezen, rond de snuit, rond de ogen en oren
  • Voedselallergie: jeuk op dezelfde plaatsen als bij een atopie
  • Contactallergie: jeuk ter hoogte van de plaats waar het dier in contact komt met het allergeen (bijvoorbeeld de buik bij contact met een bepaald tapijt, de hals ter hoogte van de leiband, mond en lippen bij reactie op plastic in kauwspeeltjes, …)

Als gevolg van de jeuk gaan de honden krabben, likken, schuren,… en dit gedrag kan dan weer leiden tot bijkomende huidletsels zoals rode plekken, schilfers, puistjes, korstjes, verdikking van de huid, verkleuring van de huid, haaruitval, onaangename geur, …

De jeuk kan heel erg uitgesproken zijn en kan je hond ’s nachts wakker houden en zelfs gedragsveranderingen veroorzaken.

Bijkomend kunnen sommige dieren ook last hebben van spijsverteringsproblemen (braken, diarree) of kunnen ze waterige en/of rode ogen of waterige neusvloei hebben.

De oplossing: een dermatologisch consult

Om een correcte diagnose te kunnen stellen is het belangrijk dat jouw dierenarts heel goed op de hoogte is van de voorgeschiedenis en de klachten van jouw dier en is het ook bijna altijd noodzakelijk dat er verschillende stalen van de huid en het haar van je dier genomen worden.

Een gespecialiseerd dermatologisch consult duurt daarom minimum een uur en bestaat uit:

  • de anamnese of het vraaggesprek,
  • een uitgebreid algemeen lichamelijk onderzoek,
  • staalafnames van huid en/of haar en het microscopisch onderzoek van deze stalen.

In sommige gevallen kunnen bijkomende onderzoeken noodzakelijk zijn zoals huidbiopten, bacteriële cultuur en antibiogram, bloedonderzoek/urineonderzoek, …

Ook beschikken wij over een otoscoop, waarmee we beelden kunnen maken van de volledige uitwendige gehoorgang van jouw hond of kat, tot aan het trommelvlies. Deze otoscoop gebruiken we niet alleen om een diagnose te stellen, maar kan ook gebruikt worden om patiënten met chronische oorontstekingen te behandelen.

dermatologisch onderzoek met behulp van otoscoop
Bijkomend onderzoek met de otoscoop kan in sommige gevallen aangewezen zijn.
huidaandoeningen onderzoeken met behulp van microscoop
Onderzoek van de stalen die genomen worden van de huid en het haar gebeurt in de eerste plaats onder de microscoop.

Welke behandelingsmogelijkheden zijn er?

Er zijn heel veel verschillende behandelingsmogelijkheden die kunnen ingezet worden bij de verschillende allergieën, afhankelijk van de diagnose:

  • hypoallergene diëten
  • desensibilisatietherapie
  • geneesmiddelen om de jeuk te verminderen
  • producten om de huidbarrière te versterken (shampoo’s bijvoorbeeld)
  • producten om de immuniteit en algemene afweer van het dier te ondersteunen

Daarnaast is het ook heel belangrijk om secundaire infecties met bacteriën en/of gisten op te sporen en te behandelen, aangezien deze ook bijkomende jeuk veroorzaken.

De behandeling is heel sterk afhankelijk van het klinisch beeld (de specifieke symptomen bij jouw hond).

Er wordt steeds een individueel behandelingsplan op maat van jouw hond opgesteld.

Ook is het belangrijk om tijdens deze behandeling op controle te komen bij jouw dierenarts, zodat er gecontroleerd kan worden of de behandeling aanslaat en de behandeling kan bijgestuurd worden indien noodzakelijk.

Het gebruik van corticosteroïden wordt door ons heel sterk afgeraden. Deze geneesmiddelen verminderen/maskeren enkel de symptomen (in dit geval dus de jeuk), maar pakken de oorzaak niet aan. Bovendien veroorzaken ze bij langdurig gebruik ernstige bijwerkingen zoals spierafbraak, gewichtstoename, bijnierproblemen, terugkerende en moeilijk te behandelen blaasontstekingen, …

Waarin verschilt onze aanpak van de standaard aanpak?

We maken gebruik van integratieve diergeneeskunde om jouw dier te behandelen. Dit is een combinatie van de traditionele diergeneeskunde en complementaire diergeneeskunde.

De complementaire diergeneeskunde omvat het gebruik van planten en kruiden (fytotherapie), het inzetten van de Chinese diergeneeskunde, orthomoleculaire diergeneeskunde…

Het doel van deze gecombineerde aanpak is om het lichaam van het dier volledig te behandelen en niet enkel te focussen op de huid. De huid is het grootste orgaan van het lichaam en heel veel ziekteprocessen die zich elders afspelen hebben hun weerslag op de huid.

Bij de diagnostiek en behandeling wordt jouw dier dus steeds volledig doorgelicht en de therapie heeft als doel ondersteunend te werken en daarbij het zelfhelend vermogen van het lichaam te versterken. Dit is van belang aangezien veel huidaandoeningen zoals allergieën en oorontstekingen chronisch van aard zijn.

Door de algemene gezondheid en immuniteit van jouw dier te ondersteunen werken we voornamelijk preventief en kunnen we de klachtenvrije periodes verlengen.

Meer weten over de huidaandoening van je hond of kat?

Met onze expertise in dermatologie en een holistische benadering hebben we aanzienlijk succes geboekt bij het verminderen en zelfs volledig wegnemen van huidgerelateerd ongemak bij honden en katten.

We streven ernaar om de algehele gezondheid en het welzijn van onze patiënten te verbeteren, niet alleen door het behandelen van huidproblemen, maar ook door preventieve zorg en ondersteuning van het zelfhelend vermogen van het lichaam.

Heeft je huisdier last van huidproblemen, jeuk of allergieën? Neem contact op met ons voor een dermatologisch consult. Laat ons je helpen het welzijn van je geliefde huisdier te verbeteren.

Lode De Clercq - Dierenartsen Den Ast - Oudenaarde

Dierenarts Lode De Clercq heeft een bijzondere interesse in dermatologie en jarenlange ervaring in de diagnostiek en behandeling van huidziekten bij honden en katten.

Om steeds op de hoogte te blijven van de recente ontwikkelingen in dit vakgebied is jouw dierenarts aangesloten bij de Vlaamse werkgroep dermatologie en volgt hij regelmatig congressen en bijscholingen.

Meer voorbeelden van huidaandoenigen

Scroll to Top