dierenartsen Den Ast - Oudenaarde

Hond met bloed in diarree: genezen – het verhaal van Marie

hond diarree bloed - Franse Bulldog Marie

Marie: hond (Franse Bulldog) met diarree en bloed

Een drie maanden oude Franse Bulldog Marie werd aangeboden met de klacht van ruim twee weken aanhoudende bloederige diarree met persen.
Bij de doorverwijzende dierenarts werd een onderzoek van de stoelgang uitgevoerd, maar dit leverde weinig op. Marie werd daarop symptomatisch behandeld met antibiotica en een probioticum.

De consultatie

Op het moment dat Marie in onze praktijk werd aangeboden was ze in vrij goede conditie maar toch wat mager en haar achterpootjes waren besmeurd met vers bloed en oude bloedkorsten, als gevolg van de aanhoudende bloederige diarree.

Er werd een uitstrijkje genomen van de stoelgang en dit werd bekeken onder de microscoop bij ons in de praktijk. Hierop werd een bepaald type bacteriën vastgesteld (Campylobacter), die vermoedelijk de oorzaak waren van de diarree. Deze werden nadien specifiek behandeld, samen met een aangepast dieet en een pre- en probioticum om de genezing te bespoedigen.

Twee dagen later

Twee dagen nadien liet de eigenaar opgelucht weten dat het probleem volledig opgelost was. Marie had terug een normale stoelgang en was veel levendiger en speelser.

Onze aanpak

Dit is een voorbeeld van onze multimodale aanpak, volgend op een grondig algemeen onderzoek en het opsporen van de oorzakelijke bacterie met behulp van een simpel uitstrijkje van de stoelgang.

Bij een multimodale aanpak wordt een probleem langs verschillende invalshoeken benaderd en wordt er een combinatie van geneesmiddelen en alternatieve behandelingen ingezet die elkaars effect aanvullen en versterken om zo een optimaal resultaat te bekomen.

Door het gebruik van verschillende soorten geneesmiddelen of ondersteunende producten kan de dosis van elk product afzonderlijk verlaagd worden en kunnen daardoor ook de eventuele nadelige effecten vermeden worden.

Dit is een aanpak die in onze praktijk heel vaak wordt toegepast en die ervoor zorgt dat de patiënt optimaal ondersteund is.
Het is bijvoorbeeld ook een techniek die vaak wordt toegepast bij dieren met chronische pijn. In dit geval spreekt men van multimodale analgesie, ofwel multimodale pijnstilling.

Deze benadering wordt bij ons in de praktijk vaak toegepast bij bijvoorbeeld oudere dieren met chronische pijn aan de gewrichten veroorzaakt door artrose.
Hierbij gaan we de hond of kat niet behandelen met één enkele pijnstiller maar worden er verschillende types pijnstillers gegeven die elk een ander werkingsmechanisme hebben, en dit dan ook in combinatie met alternatieve behandelingen zoals supplementatie van bepaalde types vetzuren. Op die manier kan de dosis van de verschillende producten laag gehouden worden en is er minder kans op neveneffecten zoals braken of diarree.

Een hond met diarree en bloed: wat te doen?

Het voorbeeld van Marie illustreert het belang van een grondig onderzoek. Door vragen te stellen en onderzoek te doen, kunnen we de werkelijke oorzaak van het probleem identificeren en aanpakken. We hebben ook alle toestellen in huis en de meeste onderzoeken kunnen we zelfs onmiddellijk tijdens de eerste consultatie uitvoeren.

Dit laat ons toe dat we snel de oorzaken kunnen vinden die de problemen veroorzaken. In dit geval was het een hond met diarree en bloed, die wel medicatie kreeg om de gevolgen te bestrijden, maar de werkelijke oorzaak werden niet aangepakt. Hierdoor was het dier niet in gezonde toestand.

Dus heb je een hond met bloedverlies én diarree, dan is het hoog tijd om daar eens te laten naar kijken en te zien van waar het écht komt. Een eerste, uitgebreide consultatie kan al een oplossing zijn.

Je kan een afspraak maken via ons online reserveringssysteem, door hieronder op de “Maak afspraak” knop te drukken. Is het dringend? Bel ons, en we zien wat we kunnen doen.

maak afspraak

 

Scroll to Top