dierenartsen Den Ast - Oudenaarde

Andere diensten voor honden en katten

Bloedanalyse, bloeddrukmeting, digitale radiografie, echografie, hospitalisatie…

Bloedanalyse in huis

Een bloedonderzoek is van onschatbare waarde, voor zieke dieren maar zeker ook als screening bij bijvoorbeeld oudere dieren of vooraleer we een dier onder anesthesie brengen voor een operatie.

Het bloed wordt steeds uit een bloedvat in de hals of de voorpoot genomen. We doen dit het liefst gewoon bij een wakker dier, maar we kunnen ook een lichte verdoving (sedatie) toedienen wanneer dit noodzakelijk is.

apparatuur voor bloedanalyse bij honden, katten en huisdieren

Wij beschikken over alle noodzakelijke apparatuur om een bloedonderzoek bij jouw hond of kat in de praktijk zelf uit te voeren.

Het bloed hoeft dus niet verzonden te worden naar een extern laboratorium (tenzij voor bepaalde speciale testen).

Dit heeft als groot voordeel dat de resultaten van het bloedonderzoek nog tijdens de consultatie gekend zijn. We kunnen deze dus direct met jou bespreken en ook direct een behandeling instellen, indien nodig.

Bloeddrukmeting

Net zoals mensen, kunnen ook dieren last hebben van een te hoge bloeddruk.

Zeker bij katten is dit een veel voorkomend probleem dat kan leiden tot andere ernstige aandoeningen zoals nierfalen, gedragsafwijkingen, oogproblemen en hartproblemen. Het is dus belangrijk om zeker bij oudere dieren of wanneer er bepaalde klachten zijn, de bloeddruk regelmatig op te volgen.

Ook bij bepaalde aandoeningen zoals bij nierproblemen, schildklierproblemen en sommige hormonale stoornissen (Cushing) is er een groter risico op het ontwikkelen van een te hoge bloeddruk.

Bij ons in de praktijk meten we de bloeddruk met behulp van een oscillometrische bloeddrukmeter. Hiervoor plaatsen we een opblaasbare band (cuff) rond de poot of rond de staart. Het voordeel van deze techniek tegenover andere technieken is dat er niet geschoren moet worden.

Bloeddruk meten bij hond

We doen steeds verschillende metingen en nemen vervolgens het gemiddelde van deze metingen om het meest betrouwbare resultaat te verkrijgen.

Het is daarom heel belangrijk dat jouw hond of kat rustig is tijdens de metingen.

Als baasje kan je hier dus heel erg helpen door je hond of kat te kalmeren tijdens het onderzoek.

Digitale radiografie

Met behulp van radiografie kunnen we niet alleen afwijkingen aan het skelet opsporen, maar kunnen we ook problemen in de borstholte of in de buikholte vaststellen.

Daarnaast gebruiken we radiografie ook regelmatig om het aantal pups of kittens te tellen bij een drachtige kattin of teef. Op die manier zijn we beter voorbereid op de bevalling en kunnen we makkelijker inschatten of en wanneer we moeten ingrijpen.

rx of digitale radiografie

Het voordeel van digitale radiografie is dat we de RX-foto bijna onmiddellijk zien op het computerscherm (automatische digitale ontwikkeling). Je hoeft dus niet te wachten op het resultaat van de foto.

Om een duidelijk en scherp beeld te krijgen moeten we jouw dier soms in ongemakkelijke posities fixeren om de radiografie te kunnen nemen. Daarom kan het bij bepaalde dieren aangewezen zijn om een lichte verdoving toe te dienen.

rx van drachtige hond

 Dit is een radiografie die genomen werd van een drachtige hond. Kan jij het aantal pups tellen dat we mogen verwachten?

Echografie

In onze praktijk wordt een echografie meestal uitgevoerd om de buikorganen (lever, milt, nieren, maag, darmen, baarmoeder, blaas, …) meer gedetailleerd te kunnen onderzoeken. Hiervoor is het belangrijk dat jouw dier nuchter is, om alle structuren in de buik goed in beeld te kunnen brengen.

Ook voor een vroege dracht diagnose, kunnen we een echografie uitvoeren (vanaf 21 dagen dracht).

Meestal is er voor een echografie geen verdoving nodig, maar wanneer jouw dier te onrustig is of wanneer we bijvoorbeeld een beetje urine rechtstreeks uit de blaas willen halen door middel van een punctie, raden we toch aan om een lichte verdoving toe te dienen. Zo verminderen we de stress bij het dier en kunnen we de echografie sneller en beter uitvoeren.

Echografie

Voor een echografie liggen de dieren op hun rug en wordt de buik geschoren.

Het onderzoek vindt plaats in een verduisterde ruimte zodat we het scherm goed kunnen zien.

Meestal vragen we de eigenaar om bij zijn of haar dier te blijven tijdens de echografie, om te helpen vasthouden en om het dier te kalmeren.

Hospitalisatie

In onze praktijk beschikken we over een aparte hospitalisatieruimte voor honden en katten. Door honden en katten apart te hospitaliseren, verminderen we de stress bij beide diersoorten, aangezien een hospitalisatie op zich al stresserend is voor het dier.

Een hospitalisatie kan aangewezen zijn bij zieke dieren die erg verzwakt zijn. Zo kunnen we intraveneus (via een buisje rechtstreeks in het bloedvat) vocht toedienen om uitdroging te voorkomen of te behandelen.

hospitalisatie
hond in hospitalisatie
kat in hospitalisatie

Bij dieren met nierproblemen is dit bijvoorbeeld heel belangrijk, ook omdat deze dieren vaak zelf weinig eten of drinken.

Daarnaast kunnen we ook medicatie rechtstreeks in het bloed geven, wat de meest efficiënte en ook de snelste manier van behandelen is.

Ook na een operatie worden alle dieren altijd tijdelijk gehospitaliseerd. Dit doen we om de pijn optimaal onder controle te kunnen houden en om te beoordelen of het dier voldoende comfortabel is om terug mee te gaan naar huis.

Meestal is dit gewoon een dagopname maar bij sommige operaties kunnen we ook aanraden om jouw dier nog wat langer bij ons te houden (bijvoorbeeld voor wondbehandeling).

Voorbeelden van wat we allemaal doen

oormijt bij hond: hoe behandelen?
Andere Diensten

Oormijt hond: hoe te behandelen?

Wat is oormijt? Oormijt is een kleine parasiet dat leeft van het oorsmeer en huidcellen van het huisdier. Oormijt is besmettelijk tussen honden en andere huisdieren maar niet voor mensen.Het

Lees Meer »
Scroll to Top