dierenartsen Den Ast - Oudenaarde

Hoe een tekenbeet bij hond herkennen en behandelen?

Tekenbeet hond: hoe teek bij hond verwijderen?

Help! Een tekenbeet bij mijn hond. Wat kan ik doen?

Wat zijn teken?

Teken zijn kleine spinachtige beestjes die zich vastklampen op de huid van uw huisdier. Ze komen voornamelijk voor in hoog gras, in struiken en bosrijke gebieden.
Ze bijten zich vast in de huid van uw huisdier. Daarna zuigen ze zich vol met bloed tot ze volgezogen zijn.

Wat zijn de symptomen bij beet van een teek bij honden?

  • Roodheid
  • Lokale zwelling
  • Jeuk
  • Een zware infestatie met meerdere teken kan bij kleine huisdieren zoals kittens of puppy’s bloedarmoede of algemene verzwakking veroorzaken.

Belang van het tijdig ontdekken en behandelen van tekenbeten bij honden

  • Tekenbeten zijn meestal onschuldig, maar in sommige gevallen kan de teek drager zijn van ziektekiemen die ze via hun speeksel kunnen overdragen op het dier.
    De ziekte van Lyme wordt overgedragen door teken die besmet zijn met de bacterie Borrelia burgdorferi. Symptomen die erop kunnen wijzen dat uw dier de ziekte van lyme opgelopen heeft, zijn kreupelheid, stijve of opgezette gewrichten, koorts, gevoeilige spieren en gewichtsverlies.
  • Erlichia Canis is een bacteriële ziekte overgedragen door teken die voornamelijk voorkomt in warme landen in Zuid- en Oost-Europa. Symptomen hierbij horend zijn koorts, sloom, slechte eetlust, vergrote lymfeknopen, bloedingen in neus, huid en slijmvliezen.
  • Babesia is een aandoening die de rode bloedcellen beschadigt. Teken kunnen deze parasiet met zich meedragen en uw huisdier besmetten. Besmette teken komen voor in Zuid-Europa, Azië en Afrika. Symptomen zijn sloomheid, verminderde eetlust en koorts. Wanneer de parasiet schade veroorzaakt aan de hersenbloedbanen dan kan het huisdier afwijkende gedragingen of bewegingen vertonen.

Hoe herken je een tekenbeet?

Een teek houdt van warme plekken. Je vindt ze dan ook het vaakst terug achter de oren, in de oksels en rond de hals en nek. Ze zijn eerst klein en moeilijk zichtbaar. Eenmaal vastgebeten, zuigen ze zich vol met bloed tot een erwtvormige, donkerbruine bol.

Hoe kan je de teek veilig verwijderen?

Teken worden het best steeds zo snel mogelijk verwijderd om de kans op overdracht van ziektekiemen te beperken.
Een teek verwijder je met een tekentang die onder andere verkrijgbaar zijn bij de dierenarts.

  1. Schuif de tekentang zo dicht mogelijk bij de huid onder de teek
  2. Draai de tang totdat de teek loskomt. Je hoeft hier geen kracht op te zetten
  3. Het wondje van de tekenbeet mag je ontsmetten met isobetadine

Tip: Het verdoven van de teek met ontsmettingsalcohol is geen goed idee. Hierdoor ledigt de teek haar speekselkleren in het huisdier en dus ook eventuele ziektekiemen.

Heeft je hond een bult na de tekenbeet?

Wanneer je een bult ziet na een tekenbeet dan is mogelijks een deeltje van de teek blijven zitten. Hierop kan een ontsteking onstaan waardoor dit achtergebleven deeltje best alsnog door de dierenarts verwijderd wordt.

Wanneer raadpleeg je een dierenarts?

Indien je huisdier sloom wordt, koorts krijgt of moeilijkheden heeft met stappen dan neem je best contact op met de dierenarts.

Preventie tegen teken

Er bestaat een uitgebreid gamma aan producten in tabletvorm of pipetvorm om tekenbeten te voorkomen. Samen met de dierenarts wordt besproken welk middel het best bij jou en jouw huisdier past.
Ga je op vakantie met uw huisdier naar het buitenland. Geef dan zeker preventief een middel tegen teken om overdracht van buitenlands voorkomende ziekten te vermijden.

Meer informatie over tekenbeten bij honden?

Ben je niet gerust, of wil je de mogelijke tekenbeet toch nader laten bekijken, maak dan zeker een afspraak. We staan klaar om je te helpen.

Ook als je op reis gaat en je wilt voorzorgen nemen tegen mogelijke tekenbeten, kunnen we helpen.

maak afspraak

Scroll to Top