dierenartsen Den Ast - Oudenaarde

Plotselinge bult bij hond: onschuldig of zorgen maken?

plotselinge bult bij hond: 7 mogelijke oorzaken

Een plotselinge bult bij je hond, dat is schrikken! In dit artikel gaan we wat dieper in op 7 mogelijke oorzaken van zo’n bult of knobbel in de huid van je hond.

Niet elk bultje bij je hond is een vetbultje

Het kan nogal schrikken zijn: je bent je lieve vriend uitgebreid aan het knuffelen en aaien en plots voel je een knobbeltje in zijn vacht. Geen paniek, er zijn heel veel mogelijke oorzaken van zo’n knobbeltje, en in de meeste gevallen gaat het niet om een tumor of kanker, maar eerder om een wratje, een ontstoken talgklier of een goedaardige vetknobbel.
Wij raden aan om eerst altijd zelf eens goed te kijken: is het echt wel een knobbeltje in de huid, of gaat het bijvoorbeeld om een wondje waar een korst op gekomen is?

Kan de plotselinge bult bij je hond een tekenbeet zijn?

Ook teken komen veel voor en bij langharige honden zijn ze niet altijd gemakkelijk te zien. Een teek kan je in principe gemakkelijk zelf verwijderen, maar het is daarbij ook heel belangrijk om goed te kijken of het wondje niet ontstoken is (nadat je de teek verwijderd hebt).

Daarnaast raden wij ook steeds aan om te voorkomen dat er nog meer teken vasthechten op je hond. Hiervoor zijn er verschillende producten op de markt, zoals halsbanden, pipetten en kauwtabletten.

Wij adviseren je graag over de verschillende opties. Een bezoekje aan je dierenarts kan dus zeker geen kwaad wanneer je een teek ontdekt in de vacht van je dier.

Wat kan het bultje nog zijn bij honden?

Als je denkt dat het knobbeltje in de vacht van je hond effectief een bultje in de huid is, dan zijn er zeven belangrijke aandoeningen die deze knobbel kunnen veroorzaken.

Lipoom of vetbult

Dit is een goedaardige tumor van vetweefsel die heel vaak voorkomt bij onze huisdieren. We zien deze knobbel vooral bij dieren van middelbare of oudere leeftijd.

De bult kan eender waar op het lichaam voorkomen, maar we zien ze vaak op de romp. Deze knobbel voelt aan als een zachte, goed omschreven zwelling die je vrij kan bewegen onder de huid. De knobbel is niet pijnlijk voor je hond. In sommige gevallen kunnen deze vetbulten gaan vergroeien met de onderliggende spieren of pezen (infiltratief lipoom), waardoor er wel klachten kunnen ontstaan zoals bijvoorbeeld manken. In heel zeldzame gevallen kan een vetbult ook kwaadaardig zijn, waarbij de tumor kan gaan uitzaaien. Dit noemen we dan een liposarcoom.

Mastocytoom of mastceltumor

Dit is een kwaadaardige tumor van mastcellen in de huid en de meest voorkomende huidtumor bij honden. Mastcellen zijn cellen die van nature voorkomen in de huid en die een belangrijke rol spelen in de afweer. Soms kunnen deze cellen ongecontroleerd gaan groeien, en dan spreken we van een mastceltumor.

Deze tumor wordt vooral gezien bij oudere dieren en komt bij sommige rassen vaker voor: Boxer, Mopshond, Boston Terrier, Labrador, Weimaraner, Beagle, Shar Pei en Golden Retriever. Een mastceltumor kan er heel verschillend uitzien. Het kan gaan om één knobbeltje of om meerdere knobbels.

  • De grootte kan variëren van enkele millimeters tot verschillende centimeters en ze kunnen zacht of hard aanvoelen.
  • Typisch voor deze tumor is ook dat de bult groter en terug kleiner kan worden.
  • De huid thv de tumor kan kaal zijn, maar ook rood of donker verkleurd (hyperpigmentatie) en soms kan er een open wonde aanwezig zijn (ulceratie).
  • Deze tumor komt het meest voor thv de borstkas, in de streek rond de anus en de geslachtsorganen, en op de poten.
  • De tumor kan jeuk veroorzaken en in sommige gevallen ook braken en diarree.

Mastceltumoren worden ingedeeld in verschillende graden op basis van histologisch onderzoek (onderzoek van het weefsel van de tumor na het nemen van een biopt of na volledige verwijdering van de tumor). Deze graden geven aan hoe kwaadaardig de tumor is en hoe snel de tumor kan uitzaaien naar verschillende organen. Het bepalen van deze gradatie is belangrijk om de prognose te kunnen inschatten en de optimale behandeling in te stellen.

Histiocytoom

Een plotselinge bult bij je hond kan ook komen door een “histiocytoom”.

Een histiocytoom is een goedaardige huidtumor die uitgaat van een bepaald type cellen in de huid die betrokken zijn bij de afweer. Dit is een tumor die vrij veel voorkomt bij honden, en voornamelijk bij jonge honden (onder de 4 jaar).

  • Deze tumor komt het meest voor op de kop, de oorschelpen en de poten.
  • De grootte van het histiocytoom kan variëren van 0.5 tot 4 cm.
  • Meestal is er maar één knobbeltje aanwezig, maar bij sommige honden kunnen ook meerdere knobbels ontstaan.
  • De tumor voelt stevig aan en is meestal duidelijk afgelijnd.
  • Vaak is de huid boven de knobbel rood en is er geen haar meer aanwezig, ook kan er een open wonde aanwezig zijn.

Hoewel dit gezwel er dus wel angstaanjagend kan uitzien, zal het in de meeste gevallen spontaan verdwijnen binnen de 3 maanden en is er dus geen behandeling nodig.

Granuloom

Een granuloom is een specifieke ontstekingsreactie die ontstaat als reactie van het lichaam op vreemd materiaal. Dit vreemd materiaal kan bijvoorbeeld een bepaalde bacterie of parasiet zijn of een vreemd voorwerp dat het lichaam moeilijk kan opruimen.

  • Deze granulomen zien eruit als knobbels in de huid en meestal is de bovenliggende huid rood en haarloos.

We zien deze granulomen bijvoorbeeld na een tekenbeet of na een steek van een egel.

Insectenbeet

Net als wijzelf, kan ook uw hond gestoken worden door allerlei verschillende soorten insecten (wespen, bijen, muggen, vliegen, …). Als gevolg van zo’n insectenbeet kan er soms ook een rode bult in de huid ontstaan. Deze beten kunnen gepaard gaan met pijn, waardoor je hond zelfs kan gaan janken.

Daarnaast kunnen ze ook hevige jeuk veroorzaken en door het krabben of likken kan de hond het letsel verergeren of bijkomend letsel veroorzaken.

Sommige honden kunnen allergisch reageren op de insectenbeet, waardoor er allemaal rode bulten kunnen ontstaan op het lichaam van je hond (urticaria) en er ook ademhalingsproblemen kunnen ontstaan.

Het is heel belangrijk om dan zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan (bel ons).

Verstopte talgklier of talgkliercyste

Dit is een goedaardig gezwel dat regelmatig voorkomt en vooral gezien wordt bij honden van middelbare tot oudere leeftijd. Talgklieren bevinden zich overal in de huid, en de talg die ze produceren smeert als het ware de huid. Soms kan de afvoergang van zo’n talgklier verstopt raken, waardoor er een met talg gevulde holte ontstaat die aanvoelt als een harde knobbel.

  • De grootte van deze knobbel kan sterk variëren.
  • Talgkliercysten zien we voornamelijk in de nek en op de rug, maar kunnen eigenlijk overal voorkomen.
  • Soms worden deze cysten bij wijze van behandeling uitgeknepen, maar dit is slechts een tijdelijke oplossing. Op termijn zal de holte immers terug gevuld raken met talg.

De enige effectieve behandeling is het chirurgisch verwijderen van de cyste, hoewel dit zeker niet altijd noodzakelijk is. Normaal hebben de dieren hier geen last van, maar verwijderen kan aangewezen zijn wanneer de cyste ontstoken is of wanneer ze op een ongunstige plaats zit (bijvoorbeeld in de nek waar de cyste regelmatig beschadigd wordt door het schuren van de halsband).

Wratten

Net als bij mensen, worden wratten bij honden veroorzaakt door het papillomavirus en worden daarom ook wel papillomen genoemd.

  • Wratten kunnen overal op de huid voorkomen, maar ze worden vaak gezien in de mondhoeken, op het mondslijmvlies en rond de geslachtsdelen.
  • De knobbels hebben het uitzicht van bloemkoolroosjes.

In de meeste gevallen zijn wratten onschadelijk en veroorzaken ze geen symptomen, maar afhankelijk van de lokalisatie en de grootte kunnen ze soms pijn en ongemak veroorzaken, of kunnen ze gaan bloeden.

Conclusie

Al deze aandoeningen kunnen met het blote oog niet van elkaar onderscheiden worden. Hiervoor moeten we je hond zien in onze praktijk die gespecialiseerd is in huidaandoeningen.

Wat doen we precies tijdens een dermatologische consult?
Om een diagnose te kunnen stellen, moeten we weten welke cellen zich in de knobbel bevinden. Hiervoor prikken we met een naaldje in de knobbel, waarna we het verkregen materiaal uitsmeren op een microscoopglaasje (dit noemen we een dunne naald aspiraat).

huidaandoeningen onderzoeken met behulp van microscoop

Na aankleuren met een speciale kleuring, kunnen we de cellen bekijken onder de microscoop en kunnen we vaststellen om welk type gezwel het gaat.
Het goede nieuws is dat de meeste dieren hier weinig last van ondervinden en verdoving meestal niet noodzakelijk is.

Merk je een plotselinge bult bij je hond?

Krijgt je hond ineens een bultje op zijn rug, hals of ergens anders, dan kan het zeker geen kwaad om dit eens te laten checken bij ons.

Na een bezoek aan ons heb je altijd zekerheid, en dat geeft je een veilig gevoel, ook voor je hond.

Maak gerust een afspraak.

maak afspraak

Scroll to Top