dierenartsen Den Ast - Oudenaarde

Hond heeft jeuk: de 10 oorzaken van jeuk bij honden

hond heeft jeuk: 10 oorzaken van jeuk bij honden

Jeuk bij honden: de echte oorzaken

Wanneer je hond jeuk heeft en onophoudelijk krabt en bijt, kan dit een teken zijn van dieper liggende problemen dan een eenvoudige huidirritatie.

In de hedendaagse wereld van snelle oplossingen en wondermiddelen, is het gemakkelijk om te geloven dat een ‘magische pil’ het ongemak van uw hond kan wegnemen. Echter, als gespecialiseerde dierenartsenpraktijk in dermatologie bij honden, weten we dat de realiteit vaak complexer is.

Jeuk bij honden kan een symptoom zijn van diverse onderliggende oorzaken, variërend van allergieën tot parasieten, en van hormonale disbalansen tot gedragsproblemen. In dit artikel zullen we de tien meest voorkomende oorzaken van jeuk bij honden ontrafelen.

Vlooienallergie

Honden kunnen allergisch zijn voor bepaalde bestanddelen in het speeksel van vlooien, wat resulteert in jeuk, roodheid en bultjes (papels). Deze honden krabben veel, vooral aan het achterlichaam en rond de staartbasis.

Atopische dermatitis of atopie

Dit is een chronische huidaandoening veroorzaakt door een allergische reactie op omgevingsallergenen.

Honden met atopische dermatitis krabben vaak rond hun snuit, ogen, oren, poten (voeten), oksels, liezen en buik. In sommige gevallen hebben de honden ook enkel last van hun oren, en is er geen jeuk op andere plaatsen.

Voedselallergie

Voedselallergieën gaan gepaard met hevige jeuk. De symptomen en de verdeling van de jeuk en de letsels zijn identiek aan die van atopie.

Het is dus een uitdaging om deze twee aandoeningen van elkaar te onderscheiden, zeker als je weet dat beide aandoeningen ook samen kunnen voorkomen dit noemen ze een kruisallergie. Het ene kan het andere versterken.

Contactallergie

Contactallergieën ontstaan wanneer de hond in aanraking komt met een irriterende stof, zoals bepaalde soorten gras, tapijt of schoonmaakmiddelen.

Deze honden krabben vooral op plekken die in contact zijn geweest met deze allergenen.

Mijten (schurft, schilfermijt, demodex, oormijt, …)

Mijten infestaties veroorzaken hevige jeuk en kunnen leiden tot roodheid, schilfers, korsten en haarverlies. Bij oormijten is er vaak zwart oorsmeer aanwezig en kunnen honden ook een bloedoor (othematoom) ontwikkelen door het constante schudden met de kop.

Door het schudden met de kop kan er namelijk een bloedvat in de oorschelp springen, waardoor er een met bloed gevulde holte ontstaat (othematoom). Dit ziet eruit als een zachte, plots opgekomen zwelling ter hoogte van de oorschelp. Honden met mijten krabben veel en schudden vaak hun kop.

Hotspots (acute vochtige dermatitis)

Hotspots zijn vochtige, ontstoken (rode) en pijnlijke plekken op de huid, meestal veroorzaakt door heel intensief krabben of bijten (zelftrauma) op één plaats. Dit krabben of bijten wordt veroorzaakt door jeuk of pijn, bijvoorbeeld door een oorontsteking, vlooien of een allergie.

We zien deze aandoening vooral bij honden met een dichte vacht (Newfoundlander, Berner Sennen, Sint-Bernard, …) in de zomermaanden. Hot spots bevinden zich vaak rond de oorbasis (vaak in combinatie met een oorontsteking), ter hoogte van de hals (zeker bij langharige honden) en ter hoogte van het achterlichaam en de staartbasis (wanneer ze veroorzaakt worden door vlooien of door een allergie).

Pyodermie (bacteriële huidinfectie)

Bacteriële huidinfecties kunnen jeuk, puisten (papels en pustels), korsten en schilfers veroorzaken. Wanneer de bacteriële infecties langer aanwezig zijn, kunnen er ook kale plekken ontstaan en kan de huid van kleur veranderen (lichter of donkerder gepigmenteerd).

Een pyodermie (bacteriële huidinfectie) zien we meestal ter hoogte van de romp: rug, flanken, buik en liezen. Honden met pyodermie zullen vaak de geïnfecteerde gebieden likken en krabben en deze gebieden kunnen ook pijnlijk zijn.

Gistinfectie (Malassezia)

Malassezia pachydermatis is een gist die bij de hond normaal in kleine aantallen aanwezig is in de huid en in het oor. Onder bepaalde omstandigheden kan deze gist echter ook oorontstekingen veroorzaken en zelfs een veralgemeende ontsteking van de huid.

Honden met een onderliggende allergie (vooral atopie) of een verminderde immuniteit zijn hier extra gevoelig voor. Typisch is dat deze gist een vieze, ranzige geur veroorzaakt. Andere symptomen bij honden met gistinfecties zijn veel krabben, roodheid en gele korsten.

Hormonale aandoeningen

Hormonale aandoeningen, zoals hypothyreoïdie (te traag werkende schildklier) en cushing (overmatige productie van cortisol), kunnen huidveranderingen en haaruitval veroorzaken. Typische symptomen bij deze aandoeningen zijn een doffe en dunne vacht en symmetrische kaalheid ter hoogte van de flanken.

Hormonale aandoeningen veroorzaken op zich geen jeuk, maar gaan vaak gepaard met terugkerende bacteriële infecties van de huid, en deze veroorzaken wel jeuk (zie puntje 7). Vandaar dat krabben ook vaak gezien wordt bij honden met hormonale aandoeningen.

Daarnaast zullen er vaak ook algemene klachten aanwezig zijn, naast huidklachten (verminderde activiteit en gewichtstoename bij hypothyreoïdie; veel drinken en plassen, spierafbraak en toegenomen eetlust bij cushing).

Paraneoplastische jeuk

Sommige tumoren kunnen ook jeuk veroorzaken bij honden. Deze vorm van jeuk noemen we paraneoplastische jeuk.

Het bekendste voorbeeld hiervan is een mastceltumor (mastocytoom). De meest voorkomende vorm van deze tumor is een zachte, zwelling ter hoogte van de huid die lijkt op een vetbult. De cellen in deze tumor kunnen histamine vrijgeven, een stofje dat jeuk veroorzaakt.

Mastceltumoren worden het meest gezien op de romp, de ledematen en rond de anus.

Conclusie

Heeft je hond last van aanhoudende jeuk en ongemak? Trap niet in de val van snelle fixes en tijdelijke oplossingen. Het is tijd om de echte oorzaak te ontdekken. Maak vandaag nog een afspraak voor een dermatologisch consult in onze gespecialiseerde dierenartsenpraktijk. We duiken diep in de onderliggende oorzaken van de jeuk van je hond en stellen een behandelplan op maat samen.

Afspraak voor een dermatologisch consult

Geef je hond de opluchting die hij nodig heeft en de gezondheid die hij verdient.

Klik op de link hieronder om je afspraak te plannen en begin aan een jeukvrij leven voor je trouwe vriend!

maak afspraak

Scroll to Top