dierenartsen Den Ast - Oudenaarde

Geel slijm in ontlasting van je hond? Giardia – besmettelijk!

geel slijm in ontlasting diarree hond

Geel slijm in de ontlasting kan besmettelijk zijn

Giardia : één van de meest voorkomende darmparasieten bij honden

Giardia is een besmettelijke darmparasiet die voorkomt bij honden van alle leeftijden. Vooral pups, zieke of oudere dieren kunnen klachten vertonen. Sommige honden zijn dragers van giardia. Dit wil zeggen dat ze de parasiet in zich hebben maar geen symptomen tonen. Ze kunnen echter wel andere dieren besmetten.

Giardia is een ééncellige parasiet die niet zichtbaar is met het blote oog. Dit wil zeggen dat er steeds verder mestonderzoek nodig is om de diagnose te stellen. Dit kan met behulp van een mestuitstrijkje bij de dierenarts of met een SNAP test in het labo. Giardia wordt intermitterend uitgescheiden waardoor het niet altijd makkelijk is om deze op te sporen.

Een giardia-besmetting vindt plaats door het oraal opnemen van de parasiet. Dit kan bijvoorbeeld door het eten van besmette ontlasting, het binnenkrijgen van besmet water, contact met gras wat besmet is of het eten van besmet voedsel. Daarnaast vindt er ook snel een herbesmetting plaats. Bijvoorbeeld doordat een hond aan zijn poten likt na het uitlaten of er aan de vacht wordt gelikt van een besmet dier. Mensen kunnen de parasiet ook binnenbrengen via hun kledij/schoenen. Op die manier kan de parasiet zich snel verspreiden.

Ook besmettelijk naar mensen toe

Giardia is een zoönose. Dit wil zeggen dat het ook besmettelijk is naar mensen toe. Met name kinderen of volwassenen met een verminderde weerstand lopen een verhoogd risico. Vandaar het belang van de hond te behandelen en regelmatig te wassen tijdens de behandeling.

Symptomen van Giardia

  • Chronische (langdurig en continu), stinkende diarree
  • Intermitterende (het gaat en komt) diarree
  • Slijmerige ontlasting
  • Magere voedingstoestand
  • Gele ontlasting, geel slijm in de ontlasting
  • Bloed in de ontlasting door beschadigde darmwand

Behandeling

  • Ontwormingsmiddel die werkzaam is tegen giardia verkrijgbaar bij de dierenarts. Alle dieren in het huishouden dienen ontwormd te worden. Dit na één week herhalen en daarna maandelijks herhalen. Giardia is een hardnekkige parasiet. Langdurige behandeling is noodzakelijk.
  • Bij langdurige symptomen dient de parasiet bestreden te worden met specifieke antibiotica die hiertegen werkzaam is. Deze behandeling duurt gewoonlijk een maand.
  • Geven van kwaliteitsvolle pro- en prebiotica om de gezonde darmflora te ondersteunen.
  • Specifieke anallergene voeding of voeding van een specifieke eiwitbron die hoogverteerbaar is. Dit om de darmen rust te geven zodat ze kunnen herstellen. Voedselintoleranties kunnen de aanwezigheid van giardia in stand houden. Wanneer de hond overgevoelig op bepaalde voedingsstoffen reageert, zorgt dit voor een hogere gevoeligheid op giardia.
  • Het regelmatig wassen van de hond tijdens de behandelperiode om herinfecties te voorkomen. De parasiet kan door de stoelgang in de vacht terecht komen. De hond likt zichzelf en kan zo zichzelf opnieuw besmetten.
  • Proper houden en reinigen van de omgeving van het dier. De parasiet kan namelijk enige tijd in de omgeving overleven. Dekentjes, mandjes, speeltjes, … van de hond worden best ook gewassen. Voer- en drinkbakken goed schoonhouden. De omgeving kan verder ontsmet worden met bv chloor.
  • Goede persoonlijke hygiëne : handschoenen dragen bij het wassen van het dier en grondig de handen wassen na contact.

Heeft je hond geel slijm in de stoelgang?

Heeft je hond problemen met de ontlasting, maak dan zeker een afspraak. Je kan een afspraak maken via ons online reserveringssysteem, door hieronder op de “Maak afspraak” knop te drukken. Is het dringend? Bel ons, en we zien wat we kunnen doen.

maak afspraak

 

Scroll to Top